West End, Brisbane apartment towers to get updated design

The new design involves the creation of a vibrant, public amphitheatre area along the Davies Park side of the site with retail planned surrounding the amphitheatre, as well as a new sculpture park.
Alison Warters June 5, 20220 min read

A Brisbane apartment project by Henroth Investments is set to be revised.

Henroth, led by the Sydney-based Roth family, are scaling back their West End development at 281-297 Montague Road. The site has previously was approved for five towers, before Henroth changed it to two in December.

There will still be nearly 350 apartments across the two towers, the north tower rising 19 levels and the south tower 17 levels.

The new design involves the creation of a vibrant, public amphitheatre area along the Davies Park side of the site with retail planned surrounding the amphitheatre, as well as a new sculpture park. It also features a curved landscaped exoskeletal sunshade, which has been popular among recent design applications.

Long view from Vulture St. Credit: nra-co-lab

Designed by The NRA Collaborative, the north tower will comprise 76 two-bedroom apartments, 95 three-bedroom apartments and 12 four-bedroom apartments and penthouses.

The south tower will consist of 30 one-bedroom apartments, 73 two-bedroom apartments, 43 three-bedroom apartments and 20 four-bedroom apartments and penthouses.   

Some 1,606 sqm will be dedicated to retail space, in addition to 3,382 sqm of green public space.

A rooftop recreation area is planned for both towers, complete with infinity pools, gyms, dining space, library or cellar, barbecue areas, all set amongst lush landscaping.

There is also a unique north-east facing landscaped covered outdoor terrace on level one of each tower, with study and work areas, provided to accommodate the working from home movement. In addition, this area contains a selection of enclosed glass pods for residents’ who may wish to engage in private podcasts or online meetings.


Render of the new public plaza. Credit: nra-co-lab

According to The NRA Collaborative, the revised design incorporates a rethink to the open space and ground plane opportunities to the West End community.

“The revised design will deliver a vibrant activated public plaza and subtropical landscaped space for the benefit of the local community,” they said.

The design response will also incorporate outstanding cross-site links in the form of direct pedestrian and cycle connections from Vulture Street, which is one of Brisbane’s major thoroughfares, through to the Brisbane River walkway.

The new public plaza space is integrated with an active retail frontage, which connects Montague Road to the centre of Davies Park, Souths Leagues Club and beyond to the Brisbane River.

Architecturally, as a central feature, each building will focus on incorporating unique large landscaped open-air common access balconies/gardens to every floor.


View east across Davies Park. Credit: nra-co-lab

The open-air landscaped transition zones are designed as an extension of the new park and the green space combining with the open space to generate landscape vistas from within.

Biophilia filters on the ends of the open landscaped corridors provide vertical greenery up the façades in the form as fresh air filters providing natural cross ventilation to the open apartments’ walkways.

Alison Warters

Alison Warters is a property journalist for Urban, based in Sydney. Alison is especially interested in the evolution of the New Build/Development space, when it comes to design innovation and sustainability.
Tags:
Queensland apartments
West End
New Developments
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more in our privacy policy.
Accept Cookies