Buchan unveils design details behind new Broadbeach Mall precinct, Gold Coast

Buchan unveils design details behind new Broadbeach Mall precinct, Gold Coast
Buchan unveils design details behind new Broadbeach Mall precinct, Gold Coast

 Australasian architecture firm The Buchan Group has unveiled the design details behind the new Broadbeach Mall dining precinct at the popular Oasis Shopping Centre at Broadbeach on the Gold Coast. 

The $8 million upgrade received a commendation in the City of Gold Coast 2017 Urban Design Awards announced in November. 

The Buchan Group, Lat27 and Hutchinson Builders were congratulated for their work on the upgrade of the centre’s outdoor dining precinct, which opened earlier this year and included a new awning structure, entry statement, paving, landscaping and lighting.  

The Buchan Group Gold Coast Principal Brett Saville said Buchan’s architectural and design teams were appointed by the centre owners in 2018.  

“One component of the centre masterplan that was prepared was to redesign the outdoor dining precinct at ground level facing Broadbeach mall,” Mr Saville said.

“Oasis is a 1980s retail and residential development that replaced the original Broadbeach International Hotel that first opened in 1955.

Buchan unveils design details behind new Broadbeach Mall precinct, Gold Coast

“The mall and shopping centre precinct is a popular destination for tourists and locals, and this work has invigorated a critical element of the central Broadbeach entertainment precinct.

“Tenants along the southern entrance enjoy a retail location shielded from the south-east winds, with uninterrupted winter sun and easy pedestrian access via the mall frontages. 

“The new awnings, paving, landscaping and lighting are designed to open the dining spaces out to the mall and the main pedestrian boulevard that runs along the northern face of the dining areas.”

Saville said the main awning over dining places provided an open, airy environment while ensuring protection from rain via roll-down blinds.

“This allows sun protection in summer while allowing an appropriate amount of sun penetration in winter,” he said.

“The rhythm created by the structural frames of the awning modulate the very linear form of the precinct. This rhythm is enhanced by the signage and at night by strip LED lighting in the posts.”

Flooring colours and materials were selected to complement the Gold Coast City Council’s streetscaping palette for Broadbeach, including painted steel, timber, glass and coloured concrete paving to accentuate a contemporary feel. 

“To further complement this, large planters with advanced trees feature, as well as quick growing flowering vines that climb vertically and will continue across the overhead wires under the glazed section of the awning structure. 

“Our team drew on its extensive national and international retail experience to create a new feel to the precinct that is contemporary and complementary to the Broadbeach Central Masterplan.” 

Tags: 
Broadbeach Buchan Group

Comments

Be the first one to comment on this article
What would you like to say about this project?